​Ontdek een opwindende reis door de zakelijke wereld met onze boeiende website! Gemeenschap van mensen met een passie voor zaken.

Search
Close this search box.

De verschillen tussen EPDM folie en bitumen

November 30, 2022
Inhoudsopgave

EPDM folie wordt geschaard onder de moderne hightech producten om platte daken te beschermen tegen zonnestralen en regenwater. De eerste varianten van het folie zijn in de jaren 60 verschenen, maar het product is nog steeds in ontwikkeling. Toch is EPDM folie al zeer succesvol gebleken. Als dakbedekking gaat het langer mee dan 50 jaar, terwijl er in al die tijd geen onderhoud nodig is. EPDM is de afkorting van Ethyleen – Propyleen – Dieen – Monomeer. Het is een synthetische soort rubber, die aanzienlijk minder schadelijk voor het milieu is dan de traditionele soorten dakbedekking.

Bitumen versus EPDM folie

Bitumen wordt al heel lang gebruikt om daken te beschermen tegen regenwater en tegen de warmte van de zon. Het is een product, dat gemaakt wordt van aardolie. Bitumen wordt in stroken geleverd. Die stroken worden met een brander aan elkaar bevestigd, zodat er een waterdichte laag ontstaat. EPDM folie wordt geleverd in vrijwel elk gewenst formaat. Daken worden bedekt met een groot stuk EPDM folie. Er zijn dus geen naden, waar na verloop van tijd lekkage zou kunnen ontstaan. De folie wordt met behulp van een speciale lijm op het dak bevestigd. Het materiaal is aan het eind van zijn levensduur recyclebaar.

Gunstig kostenplaatje

Bij het vergelijken van de kosten van bitumen en EPDM folie als dakbedekking wordt door veel eigenaren van een woning geconstateerd dat EPDM folie aanbrengen duurder is dan bitumen. Dat klopt op zich wel. Voor een eerlijke vergelijking van de kosten moet echter naar de totale levensduur worden gekeken. Die is bij EPDM 50 jaar of langer en bij bitumen ongeveer 25 jaar. Bitumen moet dus 2 keer worden aangebracht in de 50 jaar dat EPDM folie blijft zitten. Als de levensduur wordt meegerekend is EPDM folie dus voordeliger dan bitumen.

Gerelateerde

Berichten

recensies van ons

Ontdek ons brede aanbod aan productreviews, zorgvuldig geselecteerd om aan de behoeften van ondernemers en professionals te voldoen.