ABC Zaken
Image default
Industriële goederen en diensten

Wat is een magneetboormachine?

Een magneetboormachine is onmisbaar in de metaalverwerkende industrie. Deze machine is licht in gewicht (en dus makkelijk te transporteren) en biedt overal een stabiele booropstelling dankzij de ingebouwde, krachtige magneet. 

De werking van een magneetboormachine

De belangrijkste eigenschap van deze boormachine zit in het eerste deel van de naam: “magneet”. Deze machine heeft namelijk een ingebouwde magneet in de voet. Dankzij de magneetkracht is er een stabiele hechting met de ondergrond, waardoor de boor minder zal trillen. Hierdoor is er een kleinere kans op beschadigingen en zal de boorkop langer meegaan. 

Belangrijk om te weten is dat een magneetboormachine pas werkt wanneer de magneet is ingeschakeld. De meeste modellen zijn uitgerust met een indicator die aangeeft of er voldoende magneetkracht is. Is die indicator niet aanwezig, dan kan je proberen om de machine te verschuiven voordat je ze aanzet. Lukt dat niet, dan kan je veilig werken. 

Soorten magneetboormachines

Wil je een nieuwe magneetboormachine kopen? Dan is het belangrijk om te weten dat er verschillende soorten op de markt zijn. De meeste vakmannen gebruiken een elektrisch model. Toch zijn er bepaalde omstandigheden waarin een elektrische machine brandgevaar kan opleveren. Om deze reden zijn er ook pneumatische en hydraulische modellen verkrijgbaar. 

Toepassingen

De unieke magneetkracht van deze boormachines laat een paar unieke toepassingen toe, omdat je makkelijk op horizontaal niveau boort. Ze worden veel gebruikt in de projectbouw, bruggenbouw en scheepsbouw. 

Meestal worden magneetboormachines gecombineerd met kernboren. In tegenstelling tot een spiraalboor moet bij dit type niet het volledige materiaal verspaand worden, enkel de omtrek van het boorgat. Hierdoor gaat het hele proces veel sneller. Een bijkomend voordeel is de langere levensduur door de lagere weerstand. 

Aandachtspunten

Tenslotte geven we nog enkele aandachtspunten mee die van pas komen tijdens het gebruik van magneetboormachines:

  • Controleer of de magneetkracht voldoende sterk is voordat je de machine activeert.
  • Let erop dat alles goed gesmeerd en gekoeld wordt.
  • Vermijd om teveel druk op de boorkop te zetten. Dat verlaagt het rendement.